Historisk svakt på Raufoss

IMG_20170817_191233.jpg

Noen ganger må man minne seg selv på hva man egentlig holder på med i livet. Vi kunne holdt med Real Madrid vi også, vunnet Champions League-finaler på pub og sånn. Eventuelt kunne vi latt disse fotball-greiene ligge, brukt kvelden på noe produktivt og økt forventet levealder med et år eller to. Men det var ikke det vi gjorde.

Vi dro tidlig fra jobb, brukte torsdag kveld på å reise til og fra ammunisjonsbygda Raufoss, hev i oss middag på en bensinstasjon, og så laget vårt tape en nøkkelkamp mot et rekruttlag i 3. divisjon. Målet var seier, serieledelse og et steg mot et etterlengtet opprykk til toppfotballen, resultatet var kanskje det svakeste i Lyns 121 år lange historie.

Fremdeles har vi opprykket i egne hender, og sjelden har det vært mer fristende å glemme en kamp og snu blikket fremover, men vi får vel skrive noen ord om det som skjedde også.

Kampen åpnet med et hjørnespark for Lyn, men det kom det ingenting ut av. Første sjanse kom til Raufoss etter 6 minutter, da Mathias Flo bare var en dårlig touch fra å utfordre Adrian Møller én mot én.

Lyn så ut til å ta grep om bortekampen, slik vi så på Bislett en uke tidligere, men denne gang ble alt rotet bort. En svak pasning i forsvar ble fulgt av et svakt mottak av keeper, en Raufoss-spiller var raskt på ballen og Adrian Møller laget straffe. Fra straffemerket var Petter Senstad sikker, og vertene ledet 1-0 etter et drøyt kvarter.

Det utgangspunktet har vi vært i før. Lyn har snudd mange kamper i år, men torsdag kveld ble det annerledes. Ingenting så ut til å stemme på banen, hverken pasninger, bevegelser, relasjoner eller avslutninger, og et stadig mer frustrert Lyn-lag stanget mot en disiplinert Raufoss-vegg de siste 75 minuttene av kampen.

Riktignok burde utligningen kommet, og kanskje ville den endret ting. Markus Cham skapte det meste Lyn hadde før pause. Han banket ballen i stolpen minuttet etter Raufoss' mål, fikk en heading reddet til hjørnespark like etter, og snublet nesten inn en stuss fra Felix Boe-Tangen etter en halvtimes spill.

Boe-Tangen fikk selv Lyns fjerde sjanse i omgangen, og den var stor. En feilpasning ble snappet, den unge spissen kom alene med keeper, men avslutningen ble reddet. Først på den løse ballen var Christoffer Simensen, men skuddet havnet på feil side av nettveggen.

Dermed gikk vi til pause på stillingen 0-1. For noen måneder siden ville ikke det skremt noen i Lyn-farger, torsdag føltes det ordentlig guffent.

Adrian Møller fikk ikke bruke sin gule keeperdrakt, og måtte etter hvert låne en av hjemmelagets keeperdrakter.

Adrian Møller fikk ikke bruke sin gule keeperdrakt, og måtte etter hvert låne en av hjemmelagets keeperdrakter.

Å forstå hva som gikk galt går over mitt begrensede fotballhode. Med 12-0-1 i vårsesongen så alt ut til å gå på skinner, men Lyn skuffet i første kamp etter ferien, fulgte opp med en ordentlig smell mot Eidsvold Turn, og nå altså tap for Raufoss 2. Man skal aldri undervurdere motstanderen i fotball, men det ville være løgn å si annet enn at sensommeren har vært en stor skuffelse for et lag med Lyns ambisjoner.

Vi kommer ikke utenom mange fravær. Benjamin Nessjø Nyheim var suspendert, og Ola Sætherbakken, Emil Borkø, Rune Isaksen, Fadel Karbon og Mads Peder Sveen er blant nøkkelspillerne på skadelisten, men at vi har gode spillere igjen er hevet over enhver tvil. Å kalle det et arbeidsuhell blir også for enkelt, sett i lys av trenden etter sommerferien. Kanskje sitter det hele i hodet, og skal Lyn holde følge i opprykkskampen er det en trend som må snu fort. Andre omgang var nemlig bare smertefull å se på.

Å oppsummere det som skjedde tar ikke så lang tid. Stort sett hadde Lyn ball mot et dypt Raufoss-forsvar, men presisjonen var ikke god nok, og det ble nesten ikke skapt ordentlige sjanser. Det nærmeste Lyn kom etter pause var noen headinger i riktig retning etter hjørnespark og et par langskudd over eller utenfor. Andre vei var i grunn Raufoss 2 like nærme, stort sett representert ved Mathias Flo som hang igjen på topp.

Etter hvert så spillerne like frustrerte ut som publikum, og klokkene tikket uten tegn til bedring. Vi fikk noen fine enkeltprestasjoner, og ved én anledning fikk vi et halvt jubelrop da en avslutning så ut til å gå på innsiden av stolpen, men dette var ikke vår dag. Da blir det ingen mål, ingen poeng, og en lang tur hjem til Oslo.

Men dette er ikke tiden for å få panikk eller grave seg ned. Alle lag vil ha dårlige perioder. Lyn ligger fortsatt i toppen med like mange poeng som Stabæk 2, fem poeng ned til Eidsvold Turn og seks til Korsvoll. Vi vet at gutta kan langt bedre enn dette, og at de er gode nok til å sikre topplassen før sesongen er over. Det vet de også selv. Jobbes det riktig fremover blir dette bare et vondt minne fra en jubelsesong.

Så om du er lei nå finner du Manchester United Supporters Club Scandinavia på united.no. Resten av oss biter dog tennene sammen og fortsetter der vi slapp. På tirsdag skal vi starte en ny seiersrekke mot Redalen, og legge dette marerittet av en torsdag bak oss.

Vinner vi resten rykker vi opp. Det er bare å kjøre på!

PS: Som referatet bærer preg av, kokte det i overkant i undertegnedes hode etter kampslutt. Derfor ble det ikke noe post match-intervju med trenerteamet. Sånn går det av og til når referater skrives av supportere – jeg beklager utelatelsen.

Raufoss 2 - Lyn 1-0

Mål:
1-0 Petter Senstad (16, str)

Lyn (3-4-3): Adrian Jonuzi Møller - Henrik Carlyle, Anders Lübeck, Amadou Koulibaly Conde - Johannes Johannessen, Christoffer Simensen, Mats Ingebrigtsen, Bjarte Hovland - Anwar Pellegrino, Felix Boe-Tangen, Markus Cham

Bytter:
Rasmus Gjemmestad <> Bjarte Hovland (46. min)
Eivind Fallås Dahl <> Anwar Pellegrino (65. min)
Oskar Martinus Hansen <> Johannes Johannessen (84. min)
Vegard Egeland