Verdens vakreste seier!

Det har blitt litt kjeft de siste ukene. Etter en nesten feilfri vårsesong, åpnet Lyn andre halvdel med to tap på tre kamper. Et tilsynelatende uslåelig Stabæk 2 inntok førersetet i opprykkskampen, så da de to lagene møttes i ettermiddag stod fryktelig mye på spill. Med tap ville årets mål være fjernere enn noen gang, seier ville endre rekkefølgen i toppen.

Og det skulle ikke stå på støtten fra tribunen. For aller siste gang reiste Bastionen fra Bislett i Kjells buss, denne gang med langt flere passasjerer enn seter. Avskjeden var vemodig, men bussen kunne ikke fått en mer verdig sorti. Strålende vær, Bastionen på sitt aller beste, fandenivoldsk innstilling fra alle gutta på banen, og en god, gammeldags krigeseier i den "umulige" toppkampen.

For det er ingen tvil om at Stabæk 2 har et sterkt lag. Et veldig sterkt lag. Stammen er kanskje landets beste juniorer, for anledningen forsterket av Ahmed el Amrani (eks Lyn og Sverige-proff), Sindre Mauritz-Hansen (mangeårig toppscorer i 2. div for Asker), Rubio Rubin (nyinnkjøpt amerikansk landslagsspiller) og Franck Boli (med nesten 100 eliteseriekamper).

Kampen var bare to minutter gammel da første ball satt i mål. Benjamin Nessjø Nyheim slo et frispark til Markus Cham, som stusset til Eivind Fallås Dahl. Dessverre hadde dommer blåst for offside før midtbanespilleren sendte ballen i nettet mot gamle lagkamerater.

Så startet Stabæks angrepsbølge. Som i vårsesongens kamp ble Lyn i periodevis bare løpende mellom. Vertenes ellever var ung, men dette er gutter som satser på fotball og trener på et høyt nivå hver dag, noe ganske annet enn hverdagen for a-lagene i 3. divisjon. Kvarteret var spilt da Ola Brynhildsen vant ballen høyt og slo inn til Sebastian Pedersen. Avdelingens suverene toppscorer kunne bredside ballen inn i åpent mål, men ved et lykketreff havnet den over tverrligger.

Det var ikke eneste sjanse hjemmelaget fikk. Adrian Jonuzi Møller reddet da Sebastian Pedersen kom alene med keeper, Ola Brynhildsen skjøt utenfor lengste stolpe fra 16 meter, mens Møller måtte ut i full strekk da Emil Bohinen testet skuddfoten fra samme hold.

Andre vei slet Lyn med å holde lenge på ball, og halvsjansene kom stort sett på kontringer. Anwar Pellegrino ofrer helsa i kamp etter kamp, og omgangens beste mulighet for Lyn kom da spissen skaffet frispark på 20 meter. Markus Cham traff muren, mens returen ble skutt utenfor av Oskar Martinus Hansen.

Halvtimen var såvidt passert da Stabæk fikk sin største mulighet. Den kom fra avstand, og smalt i tverrligger bak Adrian Møller. Før pause fikk de nok en stor sjanse, da Sebastian Pedersen fikk ta ned ball i 16-meteren. Møller var imidlertid i det umulige hjørnet i dag, og angrepet endte med et av mange Stabæk-hjørnespark.

Lagene gikk til banen på stillingen 0-0, et resultat Lyn helt klart var mest fornøyd med. Det stod ikke på innsatsen, men kjappe og samspilte Stabæk-spillere gjorde det fryktelig vanskelig. Heldigvis er fotball mer enn estetikk, og heldigvis var dette en av dagene hvor kynismen skulle vinne.

Markus Cham scoret kampens eneste mål på straffe

Markus Cham scoret kampens eneste mål på straffe

Avgjort på straffe
Kampbildet var ikke ulikt det vi så på Bislett i vår. Stabæk 2 var klart best før pause, men etter hvilen gikk Lyn ut i hundre. Fire minutter var spilt da innbytter Bjarte Hovland slo inn til Anwar Pellegrino. Spissen fikk snu og skyte mot nærmeste hjørne, men keeper Jacob Tredal lot seg ikke lure.

Få minutter senere slo Eivind Fallås Dahl en crosser over hele Stabæk-forsvaret. På bakerste stolpe ventet Pellegrino igjen, men headingen gikk utenfor nærmeste stolpe.

Men Stabæk var på ingen måte i hvilemodus. Tobias Børkeeiet sendte ballen til side for mål etter frispark, og Ola Sætherbakken måtte dra frem en helt rå takling i straffefeltet for å hindre Rubio Rubin i å avslutte fra kloss hold. Likevel vil vi påstå at omgangen hadde vært ganske jevnspilt da den avgjørende situasjonen fant sted.

Fadel Karbon førte ball høyt i banen, og dro seg horisontalt inn foran mål langs 16-meterstreken. Karbons nærteknikk kjenner alle som har sett Lyn. Angriperen dro seg inn i feltet, fintet ut for å skyte, men ble lagt i bakken før han kom så langt. Dommer pekte på straffemerket, Markus Cham gikk opp, og med en iskald avslutning sendte han ballen høyt opp i keepers venstre hjørne.

1-0 var utvilsomt mot spillets gang kampen sett under ett, men Lyn fikk betalt for innstilling og innsats etter pausen, og kunne starte en halvtimes kamp for å holde ledelsen helt inn.

Det som gjenstår av referatet er stort sett Stabæk-sjanser. Et frispark fra 22 meter ble smelt i muren, et Franck Boli-skudd fra skrått hold ble reddet av Adrian Møller, Morten Renå Olsen banket et frispark over mål, mens en Rubio-heading såvidt ble bokset over tverrligger av Lyns suverene sisteskanse.

Noen av sjansene var enda større. Som da Boli fintet Møller med en lobb inn foran mål, uten at noen Stabæk-spillere fikk lurt ballen over den ubeskyttede streken. Eller da de nesten var alene mot keeper, og Ola Sætherbakken måtte ta et rødt kort som bakerste mann for å berge Lyn noen minutter til. Syv og et halvt minutt på overtid kom den største sjansen av dem alle. Nøyaktig hva som skjedde tror jeg ingen helt vet, men det var rundt regnet 22 mann i Lyns 16-meter, og minst halvparten av dem var borti ballen før Adrian Møller fikk den i fast grep på streken.

Lyn hadde et par brukbare sjanser på kontringer, samt et frispark fra farlig hold som ble reddet av keeper, men vi trenger ikke legge skjul på hvordan kampbildet så ut etter Lyns scoring. Stabæk jaget utligning, Lyn forsvarte seg som om liv stod på spill.

Når det gikk, gir vi blaffen i stilkarakterer. De tre viktige poengene er også de tre som skiller Lyn og Stabæk 2 i toppen, nå gjenstår åtte cupfinaler før fasiten er klar. Uansett hvordan det ender til slutt: denne kampen har dere all grunn til å være stolte av!

Elleville jubelscener etter kampslutt

Elleville jubelscener etter kampslutt

- Enorm laginnsats
Kampen endte med Adrian Møllers redning på strek, og hvilepulsen var et godt stykke unna da undertegnede tok over Thomas André Ødegaard fra en besøkende journalist:

- Jeg var sikker på at den skulle ende i mål! Det virket nesten for godt til å være sant at vi skulle holde dette inn. Men for en enorm laginnsats!

Heller ikke Ødegaard la skjult på hvordan kampen hadde sett ut, eller hva som var målet for Lyn:

- Før kampen snakket vi bare om å legge ALT i potten. Jeg sa at hvis vi taper mot et bedre lag i dag er det greit, så lenge vi gir absolutt alt vi har. Og Stabæk er det beste laget i dag, men vi får dødballscoringen vi trenger og kriger det inn.

Måten seieren kom på plaget på ingen måte treneren etter ti minutters feiring med spillere og supportere:

- I dag handlet det bare om tre poeng. Vi møter noen av de største talentene i Norge, da må vi tilpasse oss. Selvfølgelig vil vi gjerne spille bedre fotball selv, men i dag betyr det ingenting!

Søndag 18:00 venter Lokomotiv Oslo på Bislett. Bli med på moroa du også!

Stabæk 2 - Lyn 0-1

Mål:
0-1 Markus Cham (64, str)

Lyn (3-4-3): Adrian Jonuzi Møller - Joakim Pedersen Strand, Benjamin Nessjø Nyheim, Anders Lübeck - Johannes Johannessen, Eivind Fallås Dahl, Mats Ingebrigtsen, Oskar Martinus Hansen - Fadel Karbon, Markus Cham, Anwar Pellegrino

Bytter:
Bjarte Hovland <> Oskar Martinus Hansen (35. min)
Ola Sætherbakken <> Johannes Johannessen (46. min)
Felix Boe-Tangen <> Anwar Pellegrino (66. min)
Christoffer Simensen <> Fadel Karbon (72. min)
Athit Berg <> Mats Ingebrigtsen (76. min)
Vegard Egeland