Dette er Frigg - Analyse av helgens motstander

Fra det motsatte oppgjøret på Bislett. Foto: Frank Halse

Fra det motsatte oppgjøret på Bislett. Foto: Frank Halse

Seriefinale del 2. Før helgens toppkamp mot Frigg har redaksjonen igjen gått i dybden på vår motstander. Her er alt du trenger å vite om naborivalen før helgens viktige toppkamp.

I likhet med Lyn er Frigg en klubb som kan skilte med stolte tradisjoner og en lang og innholdsrik historie. I likhet med Lyn er Frigg en klubb som i nyere tid har jobbet med ryggen mot veggen i et forsøk på å klatre opp igjen på et mer attraktivt fotballnivå.

Men der stopper også likhetene for de to klubbene som begge holder til litt ut mot Oslos vestkant.

Lillebror Frigg er ikke i nærheten av å kunne skape det engasjementet og “trøkket” rundt klubben som det Lyn fortsatt klarer. Men de har gode fotballspillere, og så langt i 2018 har de prestert på noenlunde samme nivå som våre.

2.Plassen de innehar for øyeblikket er et resultat av jevn poengplukking gjennom hele sesongen og en evne til å unngå tap. Per nå er Frigg sammen med Lyn det eneste laget som har tilgode å tape på hjemmebane i avdeling 6.

Frigg også laget i Norge som sammen med Eidsvold (to tap) og Oppsal (ett tap) har vært beseiret færrest ganger i seriespill. Men på tross av kun to tap har Frigg også gjort seg til vane å spille uavgjort, blant annet da de etter 0-1 tapet på Bislett i vår fulgte opp med 3 x 0-0 mot henholdsvis Korsvoll, Senja og Fløya.

Våre naboer er et godt organisert lag som etterhvert også har utviklet et solid grunnspill med mye ballinnehav, mange trekk i laget og et høyt press. Dette fikk vi se og erfare i tilsvarende oppgjør i fjor som endte 1-1 på Røa-banen, i en kamp Frigg var det førende laget.

Vi møter med andre ord et samspilt og solid kollektiv, men det er også enkeltspillere Lyns krigere må se opp for:

Frigg - Forventet lagoppstilling:


Frigg lineup.PNG

Keeper: Egil Borgen Evensen

Friggs faste burvokter i snart tre sesonger på rad. Evensen var et lovende keepertalent hos keeperfabrikken i Odd Grenland, men flyttet etterhvert til Oslo og gjorde Frigg-gutt av seg. 24-åringen har siden han begynte å stå fast i 2015 bidratt med en solid rekkevidde, godt feltarbeid og presise utspark i den mørkeblå drakta.

Høyreback: Lars Petter Moss

Høyrebacken fra Skarnes var et beryktet talent og var aktuell for u-landslag når han var yngre. I de senere årene har hab kommet litt i skyggen av sin gamle skolekompis Martin Linnes. Begge debuterte i ung alder for seniorlaget til Sander i 3.divisjon, og mens Linnes valgte å ta turen via KIL og til livet som utenlandsproff, har Moss siden 2014 vært det foretrukne valget til Frigg på backplass. Ingen spektakulær spiller, men en som gjør jobben og sjeldent spiller dårlige kamper.

Midtstopper: Ilir Kukleci

Unggutten med øst-europeisk opphav kom tilbake til Frigg hvor han tilbrakte sine tidligere fotball-år etter et lite opphold i Rilindja i 2016. Med solid fysikk og høy energi i spillet sitt har han i år spilt seg til fast plass og vært en av de fremste bidragsyterne til Friggs solide defensive statistikk. Dette har også gjort at klubber på høyere nivå har 19-åringen på blokka inn mot vinterens overgangsvindu.

Midtstopper: Ervin Kozica/Klas Tømmer Ufs

Avhengig av skadesituasjonen er det trolig en av disse som spiller på den andre midtstopperplassen. Tømmer Ufs har slitt med skade den siste tiden og startet på benken sist, mens Kozica, som også kan spille høyere opp på banen sto over med karantene etter rødt kort mot Grei.

Blir det sistnevnte kan Lyns angrepsrekke forvente seg en allround-spiller med gode basisferdigheter og stor løpskapasitet. Blir det Ufs får man en spiller med erfaring og rutine fra Adeccoligaen med Notodden, og en spiller som spiller klokt og rutinert, men som kan være noe temposvak.

Venstreback: Oskar Angell-Hansen

Mye tyder på at det er en gammel kjenning som skal prøve å stoppe Haugstad, Karbon og resten av høyresiden til Lyn denne helgen. Angell-Hansen har lang fartstid bak seg i utviklingsavdelingen til Lyn, men klarte aldri å ta steget helt opp på A-laget. Deretter gikk turen videre til Ready før Frigg hentet den offensivt anlagte venstrebacken med den presise venstrefoten.

Høyrekant: Christian Mork

Mork fra Hareid utenfor Ulsteinvik fikk sjansen til å vise seg frem for selveste Manchester United som ung, og har på tross av at det ikke ble noen kontrakt hos Sir Alex og co spilt en rekke kamper på nivåene under Eliteserien. Den fot-rappe og tekniske kantspilleren har vært innom flere klubber på østlandet etter at han forlot Hødd i 2012 , deriblant Lyn, hvor han for det meste gikk skadet. I fjor var han heltent mot gamle lagkamerater og kriget frem selvmålet som gjorde at lagene delte poengene til slutt.

Midtbane: Shariff Cham

Midtbanespiller Cham er en av lagets viktigste spillere og har så langt i år levert en av sine beste sesonger. Den tidligere Skeid og Grorud-spillere er det nærmeste man kommer en N Golo Kantè i 3.divisjon og flytter beina svært hurtig i alle spillets faser. Til tross for at han ikke er banens største tar han godt for seg, og med syv kort så langt i årets sesong kan vi forvente at det smeller godt rundt Friggs ballsentral også mot Lyn.

Midtbane: Joakim Holmedal

Joakim Holmedal fra Romerike kom til Frigg etter å ha spilt OBOS-liga fotball med Ull/Kisa i 2014 og har til tross for mye skadeproblemer vært en av lagets viktigste offensive brikker de siste to sesongene. I år har den kreative midtbanespilleren vært oftere på banen for de mørkeblå og med et godt overblikk og en god pasningsfot er det viktig å få stoppet han tidlig for Lyns midtbanespillere.

Venstrekant: Per Erik Forgaard

Den tidligere G18-landslagspilleren fra Rogaland har bra med kamper for Vikings junior og rekruttlag samt flere sesonger med Vidar i 2.divisjon på CVen. Kom til Frigg i 2017 og har fått tillit i offensiven. En spiller som jobber godt og legger ned innsatsen som kreves, og etter kun en scoring i fjor har det løsnet i år. Seks scoringer har det blir fra kantposisjon, og han står også bak flere av de målgivende pasningene til toppscorer Kaba. Se opp!

Spiss: Ulrik Ferrer

En ekte majorstua-gutt som har gått gradene i klubben og kun med unntak av fjorårsesongen hvor han spilte i Vigør (vi gjetter på studier i Kristiansand), har Ferrer vært en del av klubben hele sitt fotball-liv. Scoret sist mot Sortland og antas å få tillit på topp sammen med toppscorer Kaba.

Spiss: Vital Curtis Kaba

“Den norske Lukaku” har blitt nevnt av flere som har sett 24-åringen herje i årets 3.divisjon. Med ekstrem gjennombruddskraft og en fysikk som kan virke skremmende har spilleren som kom fra Heming i vinter skutt seg til toppen av toppscorerlista denne sesongen. Den tidligere kantspilleren har virkelig funnet seg til rette fremst i banen og var også på prøvespill på Kringsjå før han gikk til Frigg i vinter.

For de som er nervøse for at Kaba skal ødelegge Lyns opprykkambisjoner kan vi minne på at Benjamin Nyheim, Joakim Pedersen Strand og resten av Lyns forsvarspillere temmet Frigg-spissen uten problemer på Bislett og helt sikkert har brukt mye tid på å kartlegge hvordan han scorer målene sine inn mot helga!

Les mer her: Før toppkampen: Frigg - Lyn

Spillselskapene tror på en jevn affære med lite mål. Norsk Tipping holder Lyn som små favoritter i øyeblikket, men oddsen bærer preg av at det er en “seriefinale” som trolig lever sitt helt eget liv. Vi støtter oss til at vi har enkeltspillere i alle ledd som kan avgjøre kamper som dette, og at vi hadde god kontroll på Frigg i det omvendte oppgjøret der vi vant 1-0 etter scoring av Eirik Haugstad.

Vi vet også at vi vil ha en stor fordel med full støtte fra Bastionen på en bane som minner mer om et treningsfelt enn en arena. Fortsetter våre supportere der de slapp mot Senja vil et rød og hvitfarget Majorstua forhåpentligvis inspirere Ødegaards utvalgte til å gi alt de har for å sikre tre poeng og fortsatt serieledelse inn mot de siste kampene.

Vi sees på Marienlyst!


Anders Lübeck