Analyse: FK Tønsberg

Bilde fra da FK Tønsberg gjestet Frogner stadion i 2013. Arkivfoto:  BillyBonkers

Bilde fra da FK Tønsberg gjestet Frogner stadion i 2013. Arkivfoto: BillyBonkers

I Vestfolds største by hviskes det om at noe stort atter skal være på gang, det ryktes om at de lokale sponsorene har sett seg lei på å spytte inn i et prosjekt i Sandefjord som aldri bærer frukter, og at de nå vender snuten mot Norges eldste by. Hvor mye hold det er i disse ryktene er det ikke godt å si, for Tønsberg har prøvd før – og feilet.

FK Tønsberg er enda en av disse klubbene der regionens “storlag” slår seg sammen med en rekke mindre lokale lag, og man satser på at synergiene alene skal få dem til topps. I Tønsberg var storlaget Eik, og småklubbene hele 19 stykk, geografisk fra Tjøme til Stokke. Med penger i ryggen rykket de på tredje forsøk opp til 1. divisjon i 2004. Det ble med én sesong, og fire av de siste fem sesongene har de vært i 3. divisjon. Men visjonene er det som sagt ikke noe å si på i Tønsberg, og ambisjonene er nok en sammenslåing med Eik(!), og gjerne noen flere lokale klubber, og en fremtid oppover i seriesystemet.

I Lyn-land er FK Tønsberg primært kjent for tre ting:

  • Eik Tønsberg (som de het den gang) var siste stopp før Ronny Johnsen tok turen fra Tønsberg til Oslo før 93-sesongen. Ronny Johnsen sitter forøvrig i FK Tønsberg-styret i dag!

  • Eik var motstander da Lyn rykket opp til Eliteserien takket være en sen scoring av Frode Birkeland i 2000.

  • De lånte oss hjemmebanen, da vi på den kaldeste novemberdagen i manns minne ønsket IFK Göteborg velkommen til Royal League-dyst i 2005. Oppunder 1000 Lyn-supportere hadde tatt turen til Tønsberg der vi slo de blå-hvite 1-0.

Om det kommer 1000 Lyn-supportere på lørdag vet vi ikke, men det er et ambisiøst FK Tønsberg som venter spillere og supportere. Ambisjonene er først og fremst personalisert gjennom Tobias Gran som etter noen sesonger i Rosenborg og Lillestrøm, og senest på utlån til HamKam, er hjemme igjen i Tønsberg. En knallsignering av et Tønsberg-lag som har vært aktive på overgangsmarkedet i år. Eiks toppscorer Nuredin Syla har tatt turen opp en divisjon. Andre sterke signeringer er Alf Øyvind Aslesen fra Sandefjord og Mats Holt, som er kjent i Oslo-fotballen fra Kjelsås og Ullern. Om noen lurte så er Benjamin Bendu fremdeles i klubben. Bendu som scoret utligningsmålet i kampens siste minutt i et kaotisk oppgjør i 2013. Han puttet forøvrig også da vi vant våroppgjøret 2-1.

Det er et ungt, men mao. forsterket FK Tønsberg, Lyn møter på lørdag.

Keeperduellen vi stå mellom veteranen Tobias Midtlyng (22) og 20 år gamle Kim Bjørkesett som kom fra Notodden på tampen av 2018. To solide sisteskanser som begge er av de beste målstopperne i divisjonen.

Ved siden av Mats Holt i midtforsvaret kan vi vente oss 18 år gamle Henrik Maslø Dunsby, og med 98- og 99-modellene Jone Bjerkan Hammerli og Marius Rygel (tilbake fra dansk fotball) på hver sin back, så er det en forsvarsfirer som snitter under 20 år vi møter.

Sannsynligvis blir Tobias Gran ensom spiss.

Mathias Aanestad har scoret jevnt og trutt for juniorlaget og tar nok den ene vingen. Sebastian Guldvog-Hansen den andre, mens sentralt ble nyankomne Aslesen akkompagnert av Lalo Siwaily og Ludvig Gevelt i siste treningskamp. 18-åringen Scott Woods har også startet i vinter.

Ventet 11’er:
Tobias Midtlyng
Jone Bjerkan Hammerli, Henrik Maslø Dunsby, Mats Holt, Marius Rygel
Sebastian Guldvog-Hansen, Alf Øivind Aslesen, Lalo Siwaily, Ludvig Gevelt, Mathias Aannestad
Tobias Gran

FK Tønsberg har forsterket seg siden fjorårets 4.plass, ungguttene er blitt eldre, og FKT og er ventet helt i toppen av avdelingen. Vi håper på like mye støtte fra tribunen som sist vi møtte FKT. Det trengs!

Utvalgte treningskamper:
FK Tøsnberg - Ørn Horten 0-1
Halsen - FK Tønsberg 4-3
Kvik Halden (2. div) - FK Tønsberg 1-0
Pors - FK Tønsberg 1-1
FK Tønsberg - Sandefjord2 3-1
FK Tønsberg - Fram Larvik (2. divisjon)  2-2

Plassering 2018: 4. Plass 3. divisjon
Toppscorer 2018: Tobias Hem 8 mål (nå Runar IL)

Thomas Nordeng