Bli bedre kjent med Fram Larvik

Mandag 10.april tar Lyn fatt på en ny sesong. Da står Fram Larvik, et annet nyopprykket lag på motsatt banehalvdel. Vi har tatt en prat med sportslig leder Jostein Jensen Aksnes og frilansjournalist Ragnar Eftedal.

To klubber. 1894 og 1896. Vestfoldsklubben Fram ble stiftet bare to år tidligere enn vårt kjære Lyn. Begge klubber har lang historie hver for seg, men har ifølge lynhistorie.com bare møttes to ganger i seriespill de siste 60 årene. Snart barker de sammen i første serierunde i sesongen 2023.

Disse to møtene skjedde i 2013, da begge klubbene spilte i 2. divisjon avdeling 2. Bortekampen endte da 0-0, mens resultatet i hjemmekampen ble 2-3. Begge målene til hjemmelaget den gang sto Walid Chafouk Idrissi for. Forøvrig de to eneste målene i obligatoriske seriekamper i Lyndrakten for Idrissi. Mats Haakenstad og to ganger Kristoffer Normann Hansen scoret målene til bortelaget, sistnevnte med et avgjørende på overtid. Ti år senere får vi muligheten til revansje, denne gang i 2.divisjon avdeling 1.

Dette skjer altså 2. påskedag, og Lyngutta reiser sørover til kystbyen Larvik. Fram ble sist sesongs avdelingsvinner i 3.divisjon avdeling fire, og leverte en solid sesong. Fasiten etter 26 seriekamper viste 18 seiere, syv uavgjort og bare ett tap, og 40 mål pluss i målforskjell. Fram var også fjorårets beste hjemmelag i avdelingen, med 36:6 i målforskjell og 35 av 39 mulige poeng.

- Jeg skal ikke si vi hadde de aller beste spillerne i alle posisjoner, men jeg mener vi var det klart best organiserte laget. Det sørget for at vi slapp inn klart minst mål, samtidig som vi scoret mer enn nok til å vinne kampene. Vi vant også de jevne, avgjørende matchene, sier sportslig leder Jostein Jensen Aksnes.

Sportslig leder Jostein Jensen Aksnes. Foto: Joachim Hellenes (også fotograf på forsidebildet)
Sportslig leder Jostein Jensen Aksnes. Foto: Joachim Hellenes (også fotograf på forsidebildet)

"Selv om vi er nyopprykket, har vi større ambisjoner enn å beholde plassen vår."

— Jostein Jensen Aksnes, sportslig leder Fram Larvik.
 

Hektisk preseason

Aksnes forteller at de knappe to månedene før seriestart blir hektiske med mye treningskamper, der fokuset er å gi spilletid til alle mann. Fram var tidlig i gang med treningskamper.

- Selv om vi er nyopprykket, har vi større ambisjoner enn å beholde plassen vår.

Fram var 13 år i 2. divisjon før det ble nedrykk i sesongen 2021, men rykket opp igjen på første forsøk. Det er dermed en klubb som er godt kjent med nivået. Nivået har de fått bryne seg på i flere av treningskampene allerede.

Vi har møtt motstandere som både skal være i toppen og i midtsjiktet i PostNord. Vi ser at vi henger med i kampene. Men det gjelder å sette sammen 90 gode minutter hver uke, så vi også får med oss resultater i dem.  

Ung stall

Per 17.februar huser stallen 22 mann. Dette tallet er faktisk også gjennomsnittsalderen på troppen. Klubben jobber for å få inn flere spillere, og Aksnes røper at tre nye signeringer vil bli annonsert i løpet av helgen. Samtidig har flere fra fjorårets tropp re-signert. 

Vi er et ungt lag, med ni lokale gutter. Det er mye bra fotballspillere her, men mange som naturlig nok er uerfarne på dette nivået. Da trenger vi litt tyngde rundt dem.

En av disse lokale ungguttene er Martin Wurschmidt (født 2005), som Aksnes omtaler som en spennende midtstopper. En annen unggutt som er verdt å følge med på er Oliver Helgeland (født 2006).

Han er en 16 år gammel spennende midtbanespiller som tar store steg. Ikke se bort fra at han får mange minutter.

Foruten Wurschmidt og Helgeland trekker Aksnes frem andre spillere som skal være med å dra lasset. Deriblant vingback Marius Jacobsen, som ifølge Aksnes kanskje var Frams beste spiller i 2022. I tillegg nevner han portugisiske Miguel Vieira, en god og rutinert målvakt. Og ikke minst midtbanespiller Mahmoud «Mac» Laham.

Han er en veldig god spiller som kom fra Kongsvinger i fjor. Han har riktignok vært hos oss tidligere, og var avgjørende for opprykket.

Vil vinne hver kamp

Aksnes er alt i alt fornøyd med preseason, og sier at de har fått jobbet mye med tingene de har øvd på. Ambisjonene for den kommende sesongen er å vinne hver kamp.

Men vi er samtidig realister og vet at vi ikke vil kunne styre kampbildet i samme grad som forrige sesong.

Aksnes anser Lyn som et veldig bra lag, og trekker frem noen utvalgte spillere.

- Tre av gutta har jo vært hos oss før, og disse kjenner vi godt. Det er Ole Breistøl, Anders Bjørntvedt Olsen og Larviksgutten Herman Solberg Nilsen. De var bra for oss, og er spillere vi gjerne skulle hatt videre i Fram.

Dyktig trenerteam

Ragnar Eftedal er frilansjournalist og har fulgt Fram siden millenniumskiftet. I tillegg har han dekket klubben i drøye ti år. Eftedal synes Fram anno 2023 ser spennende ut, anført av et dyktig trenerteam.

Han påpeker i likhet med sportslig leder Aksens at det er aktivitet på overgangsmarkedet i klubben for tiden, og at det dermed er en del uvisshet med tanke på spillerstallen.

Det er et ungt og lovende lag, men jeg håper de får inn litt mer rutine. De må ha det om de skal være på den rette siden av tabellen, sier Eftedal.

Eftedal er usikker på om Fram per nå er gode nok i kampene som koker og vipper, og å få disse kampene til å vippe i riktig retning.

Da er det godt å ha noen litt mer erfarne, som for eksempel «Mac» Laham. Sånne typer blir ekstremt viktig i sånne kamper.

Ifølge Eftedal løsnet det ikke ordentlig sist sesong før Laham kom fra Kongsvinger.

De har også fått inn en svenske som har vist seg å være en måltyv. Fram slet med å score nok mål sist de var i 2. divisjon (to år siden).

Svensken Eftedal referer til er ny-signeringen Marcus Fahlgren-Hällström. Den 24 år gamle spissen kommer fra svenske Piteå IF og svensk 1. divisjon, det tredje nivået i svensk herrefotball. Fahlgren-Hällström scoret 19 mål og hadde fire målgivende pasninger på alle obligatoriske kamper (39 i tallet) sist sesong.

"Mange av spillerne som utgjorde stammen fra sist de var i 2. divisjon er borte, så det blir spennende å se."

— Ragnar Eftedal

Spent på ungguttene

Eftedal er spent på om Fram som nyopprykket lag med mye unggutter har nivået inne. Men også på hvor lang tid det eventuelt tar før de kommer opp på nivået som kreves.

Mange av spillerne som utgjorde stammen fra sist de var i 2. divisjon er borte, så det blir spennende å se.

I likhet med Aksnes trekker Eftedal frem Oliver Helgeland og Martin Wurschmidt som unge, spennende spillere å følge ekstra nøye med på. Og «Mac» Laham, Marius Jacobsen og Miguel Vieira som de som må ta ekstra ansvar.

Oliver Helgeland debuterte som 15-åring i 3. divisjon, men var skadet i fjor.

At det er mange unge, lokale unggutter på Fram mener Eftedal vil bidra til at flere kommer på kamp. Interessen for Fram i Larvik beskriver han ellers som «latent» (noe skjult, journ. anm.).

Det er en latent fotballby, det er den klubben flest følger med på i Larvik. Med tanke på besøk på kampene er ikke det så gærent til å være 2. divisjon.

FAKTA OM FRAM LARVIK

 

Stiftet

1894

Trener

Haakon Lunov

Kaptein

Petter Nilssen Einarson (f. 2002)

Formasjon(er)

Varierer ut ifra motstanderlag. Ikke én som er mer aktuell enn andre.

Seriemesterskap

1 (1950)

Plassering i fjorårets seriemesterskap

1.plass, 3.divisjon avd. 4

Fjorårets toppscorer i ligaen

Mahmoud Laham (13 mål)

Stadion

Fram stadion / Framparken

Kapasitet: cirka 4000

Tilleggsinformasjon  

  • Fram var 13 år i 2.divisjon før nedrykket i sesongen 2021. Den sesongen var de ett fattig mål unna å holde plassen i divisjonen. Rykket opp igjen på første forsøk.
  • Nådde kvartfinalen i cupen i 2019. Der ble det tap 3-0 mot Ranheim.