Egersund og en gammel kjenning venter lørdag: - Blir spesielt å spille foran Bastionen

Lørdag skal gjengen "opp te Husabø" for å møte fjorårets tøffeste konkurrent.

Egersund (EIK) har fått en drømmestart i Obos-ligaen og kan innta tabelltopp ved uavgjort eller seier lørdag. Det avhenger i første rekke av hva Kongsvinger presterer mot Stabæk.

Ti poeng på fire kamper har ført rogalendingene opp til 2.-plass på tabellen, bare poenget bak Kongsvinger på topp - men med én kamp mindre spilt en Kongsvinger.

Slik har det endt i EIKs fire første kamper: 

  • Sandnes 3-4 EIK
  • Kongsvinger 3-3 EIK
  • EIK 3-1 Aalesund
  • Moss 1-2 EIK

Onsdag ble det cup-exit mot HamKam i 3. runde etter 1-3-tap hjemme. EIKs målscorer i kampen: Henrik Elvevold. 

Bastionen setter opp buss til Egersund - les mer om det her og meld deg på! For tilreisende kjøpes billett til kampen her. Kampstart 16:00. 

small_Lyn-Egersund_2-1_2023_LarsOpstad_037.jpg
Fra hjemmekampen mot EIK i fjor. Foto: Lars Opstad / Kladd.no

Overrasket trener 

Ett fattig mål skilte oss og EIK i kampen om direkte opprykk i fjor. Før sesongen i år ble laget til Kjell André Thu av mange eksperter spådd rett ned igjen til PostNord-ligaen.

- Vi bryr oss ikke så veldig mye om hva alle andre mener om oss. Det er både fordelen og ulempen med å være fra liten utkant i Norge, og ikke midt i Oslo-gryta: Det er ikke så mange som følger godt med på hva vi driver med. At vi ble tippet på 16.-plass lever vi godt med, sier EIK-treneren. 

- Men vi har fått en overraskende god start, legger han til. 

- Hva er det som har fungert så bra for dere i sesongåpningen?

- Det er litt samme oppskrift som i fjor: Vi har en gjeng med gode fotballspillere og et godt miljø. Gutta fighter for hverandre og har troen på det vi holder på med - og da kan du komme veldig langt.

I likhet med oss, har EIK beholdt stammen i laget - selv om 14 spillere har kommet inn, og seks har forsvunnet ut.

- Om du ser fra siste kamp mot Moss lørdag, så er syv av de samme spillerne som spilte fast i fjor med i elleveren der. 

- Og det kunne vært åtte, men Bjørn Mæland (midtstopper) er ute med langtidsskade, legger han til. 

Intervjuet med Thu ble gjort tirsdag. 

small_Lyn-Ranheim_1-1_OBOS2024_LarsOpstad_068.jpg
Anders Bjørntvedt Olsen scoret sitt første for sesongen mot Ranheim søndag. ABO scoret både i hjemme- og bortekampen mot EIK i fjor. Foto: Lars Opstad / Kladd.no.

Prioriterer serien

Før lørdagens kamp møtte altså EIK Eliteserie-motstand i HamKam i cupen. 

- I cupen har vi har kommet dit vi hadde som mål: 3. runde, samt å få et Eliteserie-lag på hjemmebane.

- Vi kommer til å rullere mye på laget. Det blir en fin mulighet for andre spillere å spille en kul kamp mot et Eliteserie-lag. Vi må være litt lure med tanke på belastning med kamp både onsdag og lørdag.

Thu er klar på to ting: Lyn har en stor fordel i å ikke ha tøff midtukekamp, og serien er helt klart viktigere enn cupen. 

I fjor vant vi 2-1 hjemme på Bislett etter scoringer av Anders Bjørntvedt Olsen og Andreas Hellum. Borte i Egersund vant hjemmelaget 2-1. Nå gleder han seg til å møte oss et hakk høyere oppe. 

- Jeg er glad for at både Lyn og EIK rykket opp. Vi var de klart beste lagene i fjor, og har enn så lenge bevist at vi er mer enn gode nok for Obos-ligaen.

small_Lyn-Egersund_2-1_2023_LarsOpstad_055-2.jpg
Det blir et hyggelig gjensyn med ELVEEEEEVOOOOOLD, HENRIK på lørdag. Her fra hjemmekampen på Bislett i fjor. Foto: Lars Opstad / Kladd.no

Roser Elvevold

- Hvilke spillere har imponert deg mest i sesongåpningen?

Henrik Falchener (f. 2003, ny fra Ørn-Horten) har tatt midtstopperrollen på en veldig god måte etter at Mæland måtte ut med skade. Han har tatt store steg på kort tid.

- Andreas Helmersen (spiss, ny fra Raufoss) har vært et godt tilskudd. Han kommer til å bli en meget bra spiss om han klarer å holde seg skadefri - da blir han en av de bedre spissene i ligaen.

Han trekker også frem at det har vært viktig å få inn rutinen til den tidligere Sandnes Ulf-duoen Ingvald Halgunset (105 Obos-kamper) og Horenus Tadesse (140 Obos-kamper).

Av unge, lovende spillere nevnes Heine Larsen (f. 2002) og Fanuel Ghebreyohannes (f. 2006) som spillere det kan være verdt å følge litt ekstra nøye med på. 

- Helt til slutt: Hvordan har Henrik Elvevolds inntreden i laget vært? 

- Fantastisk, svarer han kontant, før han utdyper:

- Veldig positiv og fin fyr som jeg har full forståelse for at både Lyn og Bastionen har blitt glad i. Det er tøff konkurranse om spilletiden, så han har ikke gått rett inn og spilt fast - men han er en fyr som bidrar veldig positivt.

Elvevold selv har sendt en liten hilsen til Lyn og Bastionen før kampen: 

- Tror det blir en morsom og underholdende kamp! Det blir morsomt å møte gamle lagkamerater igjen, men også litt spesielt å spille foran Bastionen. 

Artikkelen fortsetter under faktaboksen. 

Tall og fakta om EIK

  • Fjorårssesongen: 1.-plass og direkte opprykk fra PostNord-ligaen avdeling 1 etter 19 seirer, 5 uavgjort og 2 tap. Målforskjell: 73-21.

  • Kaptein: Chris Sleveland.

  • Formasjon: 4-3-3.

  • Fjorårets toppscorer: Magnus Lankhof Dahlby, 20 mål.

 - Har vært i fyr og flamme 

- Egersund har tatt Obos-ligaen med storm! Jeg er særlig imponert av angrepsspillet og innstillingen deres. De gønner på fremover i banen, er ikke redd for noen og de har brukt opprykksentusiasmen helt riktig, sier Amund Lutnæs, TV 2s ekspert på Obos-ligaen. 

Han poengterer dog at flere nyopprykkede lag de siste årene har dabbet av etter sommerpausen. 

- Det er på vei til å bli en god sesong for dem, MEN vi er fortsatt tidlig i sesongen. 

Amund Lutnæs. Foto: TV 2.
Amund Lutnæs. Foto: TV 2.

Lutnæs trekker frem to spillere som har imponert ham ekstra i sesongåpningen:

- Andreas Helmersen har vist at han er en god Obos-spiller de siste årene. Han har fått en god start på sin EIK-karriere.

- Stian Michalsen har også vært i fyr og flamme. Det er akkurat det EIK trengte - at de offensive spillerne skinner. Det stilles ofte spørsmål til de offensive spillerne ved et opprykk, men i EIK har de levert. 

- Blitt kjent som laget som akkurat ikke har klart opprykket

Eksperten gleder seg til å se lagene barke sammen i ny divisjon lørdag. 

- Det er to lag som fulgte hverandre som skygger i PostNord-ligaen i fjor, det var ekstremt spennende å følge fra utsiden. Det var jo mål minutt for minutt i siste serierunde.

Lutnæs mener EIK er i ferd med å kvitte seg med et stempel som har hengt over dem de siste årene. 

- Dette er også kampen mellom to lag som har kjempet i mange år for å komme til Obos-ligaen. Lyn har tatt turen fra dypet, og Egersund har misset opprykket på målstreken mange ganger. De er nå i ferd med å kvitte seg med stempelet som Norges «choke-lag», avslutter han.

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 03.05.2024, oppdatert: 04.05.2024
Skrevet av: Sindre Espe