Les deg opp før seriepremieren: - Et nyopprykket Lyn-lag er kanskje en av de vanskeligste kampene en kan få

På mandag smeller det på Melløs stadion, og det gleder vi oss ekstremt til! Her kan du bli litt bedre kjent med vår første motstander i OBOS-ligaen.

Da setter en stor horde Bastionærer og andre Lyn-supportere snuten mot Moss. Vi er glade for at så mange ønsker å være med oss på returen til den nest øverste divisjonen. Men det er fremdeles plass til flere! Bortefeltet er for lengst utsolgt, så da gjelder det å fylle opp hovedtribunen med røde, hvite og blå hjerter! Kjøp billett på feltene D og E på langsiden. Lenke til kampbilletter. NB! På hovedtribunen må du være nøytralt kledd. 

Minner også om at Bastionen setter opp buss til kampen - påmelding i Bastionen Vipps: 81189. Sjekk ut Bastionen på Facebook og Instagram for alt om praktisk informasjon for supporterne. 

Vi møter altså Moss, som var i samme posisjon som oss i fjor. Thomas Myhres menn rykket opp til OBOS-ligaen før fjorårssesongen og leverte en solid sesong. "Kællane" lå lenge på en imponerende 7. plass, men falt litt nedover på tabellen mot slutten av sesongen. Moss endte til slutt på en respektabel 10. plass i en tøff og jevn liga.

Nå venter den tøffe andresesongen for Moss, og den vel så tøffe førstesesongen for oss.

Vanskelig oppgave

- Åpningskamper er alltid vanskelige uansett hvem en møter. Å møte et nyopprykket Lyn-lag er kanskje en av de vanskeligste kampene en kan få, sier Helge Kjøniksen og legger til:

- Moss møtte Start i serieåpningen i fjor. Det endte 0-0, men det var 11-2 i målsjanser til Moss som var helt overlegne.

Kjøniksen er journalist i Moss Avis og har fulgt Moss siden 1995. Han spår en jevn kamp. 

- Det blir fort en serieåpning hvor et av lagene vinner med ett mål. Jeg tror Moss hadde vært mest skuffet over uavgjort, og Lyn mest fornøyd med poengdeling. 

Han forteller at det er en del småskader i Moss-stallen, men at det ser ut til at alle skal bli klar til mandag. Trenerduellen tror han kan bli en avgjørende faktor. 

- Det kan fort avgjøres i trenerduell med kampplan og hvem som angriper kampen. Jan Halvor er en ringrev, han vet hva Lyn møter og kommer sikkert til å legge en god kampplan. Den som tør mest er den som får med seg mest hjem. 

Myhre forlenget

Forrige uke ble det annonsert at Thomas Myhre fortsetter som hovedtrener i klubben.

Thomas Myhre sammen med Noah Alexandersson. Foto: Helge Kjøniksen.
Thomas Myhre sammen med Noah Alexandersson. Foto: Helge Kjøniksen.

- Det er helt avgjørende. Han er like viktig på feltet som utenfor feltet. Thomas startet prosessen da han kom for tre år siden som sportssjef. Han tok over som trener i midten av 22, og etter det har han vist at han er en særdeles dyktig trener.

Han har følgende å si om Moss' fjorårssesong:

- De hadde en meget bra vårsesong, men slet på høsten - det gjorde de også i opprykkssesongen. Det kan handle om at de ikke har hatt bred og god nok stall - at det blir tynt når det kommer skader og karantener. 

- Men jeg tror de vil prestere bedre i år enn i fjor. I fjor lå de og vaket rett under kvalikstreken til opprykk lenge. Så gikk det litt imot på slutten spesielt, da måtte man nesten ha poeng for å unngå å havne i nedrykkskvalik. Jeg tror stabiliteten vil være bedre i år.

Vi har ikke lyktes å komme i kontakt med Thomas Myhre. 

Artikkelen fortsetter under faktaboksen. 

Tall og fakta om Moss

  • 10 seirer, 8 uavgjort og 12 tap i fjorårssesongen. 37-40 i målforskjell.

  • 1541 tilskuere i snitt på kampene i fjor.

  • Kaptein: Kristian Strande.

  • Formasjon: 4-3-1-2 (men vil trolig variere med 5-4-1).

  • Fjorårets toppscorer: Cláudio Braga, 10 mål.

  • Preseason: Seier 2-1 mot Kjelsås, seier 2-3 mot Sandefjord, seier 2-1 mot Grorud, seier 3-2 mot Odd, uavgjort 0-0 mot Viking, seier 1-4 mot Sarpsborg 08, uavgjort 0-0 mot Mjøndalen, tap 0-4 mot Follo, uavgjort 0-0 mot Örgryte, tap 1-2 mot Ull/Kisa.

I sesongoppkjøringen har Myhres menn møtt Eliteserie-, OBOS-, PostNord- og svensk nivå to-motstand. Det har endt i fem seirer, tre uavgjort og to tap. 

- Moss har tatt steg siden i fjor: De har blitt bedre defensivt og blitt bedre i frispillingen sin. De har en sterkere og bedre trent tropp i år sammenlignet med i fjor. 

Kjøniksen beskriver Moss som et godt kollektiv og et defensivt lag med gode backer og stoppere, uten de store "stjernene". Han er klar på at noen av resultatene i sesongoppkjøringen gir et feil bilde (se faktaboks over).

- De møtte ikke A-laget til Sarpsborg. Mot Follo var det kanskje bare to som ville startet nå mot Lyn. Thomas bruker treningskampene for å trene. 

- Men første timen mot Viking på Marbella var veldig bra - da viste Moss hvor høyt nivå de holder på sitt beste. 

Skal erstatte toppscoreren

En som har markert seg i sesongoppkjøringen er nyervervelsen Eythor Bjørgolfsson. Bjørgolfsson kommer fra spill i USA og skal fylle tomrommet etter Cláudio Braga, fjorårets toppscorer. Braga ble solgt til Aalesund etter en sterk sesong. 

Tre spisser: Sebastian Pedersen, Eythor Bjørgolfsson og Thomas Klemetsen Jakobsen etter scoringer mot Sarpsborg 08 i vinter. Foto: Helge Kjøniksen.
Tre spisser: Sebastian Pedersen, Eythor Bjørgolfsson og Thomas Klemetsen Jakobsen etter scoringer mot Sarpsborg 08 i vinter. Foto: Helge Kjøniksen.

- Bjørgolfsson kom på trening uken før treningsleiren og har vist seg frem positivt. Kraftspiss som fort kan score 15 i OBOS, sier han. 

Inn har også João Barros (venstreback, Gil Vicente, Portugal), Ludvig Bernhoff-Jamt (midtstopper, Sarpsborg 08), Altin Lajqi (venstrekant, Sprint-Jeløy), Adan Hussein og Sander Leonard Martinsen-Wold (hhv. venstreback og sentral midt, begge tilbake fra lån) kommet. Og tidligere Grorud-spiller Saadiq Elmi (midtbane). 

- Elmi har vært på landslagssamling med Somalia nå. Jeg tror ikke han skal dra lasset, men han er en spiller som kan by på det helt store i enkeltmatcher. 

- Hvem må dra lasset?

Viktig mann: Alexander Håpnes. Foto: Helge Kjøniksen.
Viktig mann: Alexander Håpnes. Foto: Helge Kjøniksen.

Midtbanesliteren Alexander Håpnes er motoren i laget i sin 6er-rolle. Han var meget god i fjor. 

- Det er rutine i stopperparet Henrik Gjesdal og Kristian Strande, men det er ikke helt sikkert at de spiller sammen, presiserer han. 

- Hvilke unggutter kan ta et nytt steg denne sesongen?

Det er stilt en del forventninger til Oliver Stavdal (midtbanespiller, f. 2005). Han fikk OBOS-debuten og har spilt en del i vinter. Bo Åsulv Hegland (19) er en annen unggutt verdt å nevne. Han kom fra Frigg midtveis i fjor og har tidligere vært i Lecce - han får nok mye spilletid og kan fort begeistre.

Disse spillerne har forsvunnet ut: Sivert Haugli (midtstopper, One Knoxville SC, USA), Braga (spiss, Aafk), Michael Singh (venstrekant, Lørenskog), Iddriss Mohammed (sentral midt, utgått kontrakt), Leonard Getz (venstreback, utgått kontrakt). Låneavtalene til Abel Stensrud (spiss, Odd), Lucas Kubr (venstreback, Glimt) og Kaya Makosso (sentral midt, Vélez CF, Spania) har utgått.

- Programforpliktet til å smake pølse i vaffel

- For en seriepremiere! To lag med historisk sus. Alle i Bastionen er programforpliktet til å smake pølse i vaffel, sier TV 2s ekspert på OBOS-ligaen, Amund Lutnæs. 

Amund Lutnæs. Foto: TV 2.
Amund Lutnæs. Foto: TV 2.

Også Lutnæs spår en jevnspilt kamp. 

- Lyn er jo vanskelig å spå, klubben har jo omtrent ikke gjort annet enn å vinne seriekamper de siste to-tre årene. De svever på en sky! Jeg tipper det ender uavgjort på Melløs. Og begge lag er nok greit fornøyd med det.

Denne sesongen er ekspertens forventning til Moss at de overlever i OBOS, og at de fortsetter å bygge klubb. 

- Moss leverte knallbra i fjor, mot alle odds egentlig. Jeg tipper at de kom til å rykke ned, men Myhre og co. leverte langt over det som var forventet. Kjempeprestasjon! 

Hyller Myhre 

Lutnæs roser Thomas Myhre for hva han har utrettet både som trener og sportssjef de siste årene. 

- At Thomas Myhre forlenget kontrakten med Moss er den viktigste signeringen til Moss i år. Man sier ofte at man ikke kan bli profet i egen by, men Thomas Myhre har virkelig fått sving på sakene i egen hjemby.

En spiller de ikke fikk med forlenget med er nevnte Cláudio Braga.

- Han blir et tap, både sportslig og ikke minst utenfor banen. En skikkelig publikumsfavoritt.

Ellers mener Lutnæs at Moss har klart å holde stammen i laget, og at de derfor ikke er altfor svekket.

- Men per nå så er fortsatt troppen litt tynn. Den tåler ikke mye skader. 

Lyn-Moss siste 60 årene

  • 23 møter: 10 seirer, 3 uavgjort, 10 tap.

  • Siste møte: NM 2019. Tap 0-5 på Kringsjå foran 452 tilskuere.

  • Kilde: Lynhistorie.com

 Første hjemmekamp er mot Kongsvinger på Nadderud. Kjøp billetter til kampen her! Sesongkortinnehavere kommer selvfølgelig gratis inn.