- Norsk fotball har savnet dette oppgjøret

TV 2s ekspert på Obos-ligaen mener Lyn må utnytte Vålerengas store favorittstempel for alt det er verdt.

- Endelig er Oslo-derbyet tilbake! Øst mot vest! Enga mot Lyn. Norsk fotball har savnet dette oppgjøret, sier Amund Lutnæs, TV 2s ekspert på Obos-ligaen.

Amund Lutnæs. Foto: TV 2
Amund Lutnæs. Foto: TV 2

Lutnæs vokste selv opp med derbyene. 

- Jeg glemmer aldri Lyn-fansens store spøkelsestifo som alltid ble dratt frem. Forventningene mine til kampen er store, og jeg elsker at det var så rift om billettene!

Vålerenga må sies å ha hatt en svært skuffende sesongstart etter 0-0 mot Sogndal (H), 1-2-seier mot Raufoss (B) og 1-3-tap mot Stabæk (H). Før lørdag ligger vi à poeng, men Vålerengas 4-5 i målforskjell plasserer dem to plasser bak oss på tabellen - med ett mål dårligere i målforskjell. 

Den svake starten mener Lutnæs legger ekstra press på Vålerenga. 

- Vålerenga er storfavoritter. Uten tvil. Og det må Lyn bruke for alt det er verdt. 

- Lyn har bykset oppover i divisjonssystemet de siste årene. Vålerenga har vært en stabil klubb i Eliteserien. Det er kjempestor forskjell på klubbene, særlig administrativt. MEN kampen skal avgjøres innenfor kalken på Ullevaal-matta. Og Vålerenga har til nå levd dårlig med favorittstemplet i sine kamper. 

small_LYN-vif_1-2_cup2023_LarsOpstad_275 (1).jpg
Julius Skaug med en deilig takling på Henrik Bjørdal i fjorårets møte i cupen. Skaug ble vår målscorer i kampen, som endte 1-2 til Vålerenga. Foto: Lars Opstad / Kladd.no

- En mann spillerne vil løpe og blø for

- Hvem på Vålerenga har imponert deg mest i serieåpningen?

- Jeg må si Daniel Håkans og Henrik Bjørdal er de som har stukket seg frem. De har gått foran i kampene - som forventet.

På samme spørsmål om Lyn, svarer han enkelt og greit:

- Kollektivet. Han utdyper:

- Det er sterkt å løfte seg fra den stygge smellen i serieåpningen mot Moss. De leverte en maktdemonstrasjon mot Aalesund sist. 

For Vålerengas del mener eksperten det blir viktig å få satt et høyt tempo i kampen. 

- Hvis de klarer det, så skal Lyn få det vanskelig. På papiret så skal de være et mye bedre lag. Lyn må prøve å få Vålerenga ut av rytmen.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen. 

Lyn-Vålerenga de siste 60 årene

  • Har møttes 43 ganger. På de 43 kampene står vi med 20 seiere, 10 uavgjort og 13 tap. Fem av tapene har kommet i de siste fem møtene; i 2009 (Tippeligaen), 2012, 2014, 2021 og 2023 - alle disse i NM. Kilde: Lynhistorie.com.

 - Hva er Lyns største styrker, slik du ser det?

- Tryggheten og erfaringen til Jan Halvor synes jeg er en stor styrke - den virker å ha smittet over på spillerne. Han er en mann spillerne vil løpe og blø for.

- Hvilke dueller ser du mest frem til? 

- Klanen mot Bastionen på tribunen er den kuleste duellen i kampen. Jeg tror publikum kommer til å spille en viktig rolle, avslutter han. 

Her kan du lese mer om hvor og når ting skjer på kampdag. 

small_LYN-vif_1-2_cup2023_LarsOpstad_012 (2).jpg
Begge lags 12. mann kommer til å spille viktige roller lørdag. Foto: Lars Opstad / Kladd.no
Annonse fra Obos-ligaen: